Pálení žáhy – úvod – díl I.

Připravujeme pro čtenáře sérii článků o pálení žáhy – nepříjemném jevu, který sužuje mnohé z nás, ať už jako občasná příhoda po nevhodné kombinaci potravin či přejedení, nebo jako často opakovaný až chronický stav, který může mít mnohem horší dopady na naše zdraví, než jen „nepříjemný pocit“ pálení.

V úvodu rozebereme, co je příčinou tohoto jevu, v dalších článcích se podíváme na typologii léčiv, konzervativní přístupy úpravou životosprávy a uzavřeme pojednáním o GERD – refluxní chorobě jícnu, která se může při dlouhodobém a pravidelném pálení žáhy rozvinout. Pro tuto nemoc nabízí současná medicína dvě řešení – chirurgický zákrok, nebo užívání léků. My nabídneme třetí cestu, absolvovanou a podloženou vlastní zkušeností.

Nyní k pálení žáhy – odborně reflux, nebo též gastroesofageální reflux je jev, při kterém je kyselý obsah žaludku vracen do jícnu. Sliznice jícnu je jiná než žaludeční a není proti kyselině chlorovodíkové, která je žaludkem produkována, chráněna. Dochází tedy doslova k poleptání sliznice jícnu, které je doprovázené nepříjemným pocitem pálení.

Faktorů, které tento jev způsobují, je celá řada – od banálních (přejíme se) až po obtížněji řešitelné (fyziologická nedomykavost otvoru mezi žaludkem a jícnem – tzv. dolní jícnový svěrač). Podpůrné faktory jsou ale třeba i stres, nebo pouhá fyzická aktivita (ohnutí se po jídle). Jednou z příčin je i nevhodná kombinace potravin – často ovšem individuální, kterou musí každý vysledovat sám. Překvapivě i zdánlivě neškodné potraviny, jako polévky typu vývar, jogurty, tvaroh či mátový čaj se mohou ocitnout mezi těmi, které vám nemusí dělat dobře.

Tip: veďte si deníček s jídlem a evidencí, kdy u vás došlo k pálení žáhy. Můžete tak vysledovat, které potraviny nejsou pro vás vhodné.

1 thought on “Pálení žáhy – úvod – díl I.”

Comments are closed.